SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH

Učinkovito prezračevanje prostorov [5 korakov do 100% prezračenega prostora]

11/10/2021

Učinkovito prezračevanje prostorov omogoča dihanje zdravega in čistega zraka, kar je dobro za vse, še posebej pa, če si delimo prostor z drugimi osebami. V času pandemije je to toliko pomembnejše, zato je prav, da se poslužujemo preventive, ki ima pozitivne efekte tako iz vidika zdravja kot ekonomičnosti.

Kako učinkovito prezračiti prostor po naravni poti

Najlepše bi bilo, če bi lahko bilo učinkovito prezračevanje prostorov doseženo le po naravni poti. Odpremo okna, naredimo prepih, in omogočimo izmenjavo zraka. To naredimo čimvečkrat, vsakokrat, ko je to možno, ko smo prisotni in ko je zunanja temperatura primerna. Problem nastane, ker pa živimo v podnebju z vročimi poletji in hladnimi zimami. V tem času je to praktično nemogoče, saj je pri odprtem oknu nemogoče ohranjati optimalno temperaturo prostora, to je okoli 21 stopinj. Pozimi nam je prehladno, poleti prevroče.

učinkovito prezračevanje prostorov

Učinkovito prezračevanje prostorov s pomočjo naprav

Za učinkovito prezračevanje prostorov si lahko pomagamo tako, da v prostor namestimo čistilec zraka. Ker gre za naše zdravje, za kvaliteto vdihanega zraka, je izbira čistilca še posebej pomembna. Na trgu je več kot 600 različnih aparatov, a le nekaj jih zagotavlja sanitiziran, torej 99,9 % prečiščen zrak. Čistilci zraka ne ubijajo le virusov, ampak tudi bakterije, bio aerosole, dim, fini prahu in vse hlapne delce. Najpomembejše pri tem je, da izberete aparat, ki delce v zraku ne le zajame, ampak jih tudi uniči, ter nato takšne shrani v zbiralnem prostoru. S tem zagotovite, da ne pride do sekundarne okužbe.

Učinkovito prezračevanje prostorov z inovativnim potovanjem zraka

Kdaj ste lahko 100% prepričani, da je vaš prostor učinkovito prezračen

Že tehnične karakteristike aparata povedo veliko, na primer velikost delcev, ki jih zmorejo zajeti. TPA by Airdog slovi po tem, da zajame tudi do 10-krat manjše delce, kot je virus, s katerim se trenutno bori cel svet. Druga, prav tako pomembna zahteva za učinkovito prezračevanje prostorov je, da aparat zrak prečisti vsaj 4-krat oz. vsakih 15 min enkrat, kar je v idealnem sorazmerju z inkubacijsko dobo virusa in povprečnim časom okužbe, kot je zapisal NIJZ. Kot tretje, priporočamo, da ima naprava senzor za merjenje čistosti zraka in vam sproti javlja vrednost oz indeks kvalitete zraka AQI (air quality index). Gre za mednarodno mersko enoto, ki se spremlja vsak trenutek za vsako mesto na svetu posebej. To isto lahko merimo tudi v prostoru. Če je le-ta okoli 5, ste lahko 100 % prepričani, da je zrak v vašem prostoru primeren za vdihavanje.

Aqi predstavlja indeks učinkovitega prezračevanja prostorov

Zakaj se lotiti prezračevanja prostorov – razlogi

Razlogov je več, na primer v službi, v šoli, v zdravstvenih domovih in povsod, kjer se srečuje mnogo ljudi, je pomembno, da vdihujemo čist, neokužen zrak. Znanstvene raziskave namreč pojasnjujejo, če je v enem prostoru, recimo v razredu okužen učitelj, se v dveh urah okuži polovica prisotnih. Če so v istem prostoru vsi v maskah, se v dveh urah še vedno okuži še vedno pet ljudi. V primeru, da ima razred vsa okna odprta in imajo vsi prisotni nadete maske, se bo v dveh urah okužila še vedno vsaj ena oseba. Pravzaprav je prenos okužbe neizbežen. V primeru, da je v prostoru nameščena naprava TPA by Airdog, je verjetnost, da se ne bo okužil nihče, veliko večja. Učinkovito prezračevanje prostorov je torej pomembna preventiva za zajezitev širjenja virusov in bakterij.

Za učinkovito prezračevani prostor ni dovolj le odpreti okna in nadeti maske
Slika prikazuje situacijo, ko so vsa okna v razredu odprta, učenci imajo nadete maske, učitelj je okužen. V dveh urah se okuži še vedno vsaj ena oseba.

Koristi učinkovito prezračenega prostora

Da je zdravje naše največje bogastvo, vemo vsi, še posebej se tega zavedamo, ko zbolimo. Naj si gre le za nevaden prehlad ali kaj več. Obstoja virusov v zaprtih prostorih se zavedamo še toliko bolj, odkar živimo v pandemiji. Učinkovito prezračevanje prostorov je pomemben preventivni pristop, ko naprava za prezračevanje zmanjšuje možnosti okužbe v trenutku največjega tveganja, to je takrat, ko sta v istem prostoru okužena in neokužena oseba. Ob prisotnosti takšnega aparata ste namreč 99,9 % varni, četudi je z vami v prostoru okužena oseba.

Učinkovito prezračevanje prostorov v lekarnah

Argumenti za nakup naših naprav za prezračevanje prostorov

Čistilec zraka TPA by Airdog 99,9 % prečistijo in sanitizirajo zrak in ne le, da delce v viruse in bakterije uničijo, ampak jih tudi shranijo v filtrih, ki so okolju prijazni in kjer ni možnosti, da bi se razvile sekundarne okužbe. TPA by Airdog filtri so pralni, le-to se naredi vsake 2-3 mesece. Stroški vzdrževanja so skorajda nični, aparati non-stop delajo na 100 % čistilni zmogljivosti. V svetu so te naprave postavile nov standard sanitiziranega zraka, po Forbesovi oceni se ponaša z nazivom najinovativnejši aparat med konkurenčnimi. Z aparatom lahko upravljamo tudi preko mobilne aplikacije.

Dodatne informacije: Navodila za prezračevanje prostorov

Učinkovito prezračen prostor je prijazen prostor