SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
kako-se-prenašajo-mikrobi-naslovna

Kako se prenašajo mikrobi v vašem domu in kaj lahko pomaga preprečiti širjenje?

10/10/2022

Ker veliko veliko časa preživljamo v zaprtih prostorih, je pomembno, da zaščitimo sebe in druge pred mikrobi v zraku, ki lahko povzročijo vrsto zdravstvenih težav. Mikrobi, ki se prenašajo po zraku, okužbe hitro širijo in lahko povzročijo hude okužbe dihal.

bolezni mikrobi
Številne bolezni se prenašajo po zraku (VIR 1)

Kaj so mikrobi?

Mikrobi so organizmi, ki so premajhni, da bi jih videli s prostim očesom. Razvili so se veliko preden so se pojavile prve rastline in živali in vplivajo na naša življenja na več načinov, kot bi lahko pričakovali.

Mikrobiologi odkrivajo nove vrste mikrobov hitreje kot kdaj koli prej, zahvaljujoč napredku v tehnikah zaporedja DNK. Trenutne ocene kažejo, da bi lahko na Zemlji obstajalo najmanj 1 milijarda različnih vrst mikrobov, morda več. Raznolikost mikrobov je resnično osupljiva, vendar lahko vse te mikrobe razvrstimo v pet glavnih vrst: viruse, bakterije, arheje, glive in protiste.

Ravno bakterije pa so tiste, ki se največ zadržujejo v našem domu.

Bakterije v zraku so v povprečju velike od 0,2 do 0,3 mikrona. Za primerjavo, človeški las je velik 50 mikronov ali 250-krat večji. Vse, kar je manjše od 40 mikronov, je človeškemu očesu nevidno.

Kako se prenašajo mikrobi (bakterije) v notranjem prostoru?

Širjenje s stikom

Bakterije se lahko širijo z ene osebe na drugo z neposrednim stikom, ko se ljudje rokujejo, objemajo ali poljubljajo. Mikrobi se lahko širijo tudi s posrednim stikom, če se ljudje dotaknejo nečesa, na katerem so že mikrobi, na primer kljuke, nato pa se dotaknejo svojih oči, nosu ali ust. Ljudje lahko širijo mikrobe tudi z delitvijo stvari, kot so skodelice ali pisala.

Prenašanje po zraku

Pljučnica, oslovski kašelj in tuberkuloza so nekatere dobro znane bakterije, ki se prenašajo po zraku, vendar je seznam bakterij, ki se prenašajo po zraku, dolg.

Bakterije po zraku v vašem domu se širijo z izločanjem kapljic z dihanjem, govorjenjem, smehom in kašljanjem. Te kapljice lahko pristanejo na površinah ali pa obvisijo v zraku in vas in druge, s katerimi pridete v stik, izpostavijo okužbi.

mikrobi v zraku
Prenašanje mikrobov v zraku (VIR 1)

Običajna mesta, kjer nahajajo bakterije v vašem domu

Ko večina ljudi pomisli na mesta v svojem domu, kjer bi lahko bile bakterije, pogosto pomislijo na kopalnico. Morda zaznajo, da je njihovo stranišče najverjetnejši kandidat za tam, kjer obstajajo. Vendar so lahko bakterije še marsikje drugje. In če jih ne odstranimo, se lahko hitro razmnožijo in širijo kot okužba. Ta mesta lahko vključujejo držalo za zobno ščetko, kuhinjsko korito in ročaje kopalniške pipe. Tudi kopalniška brisača, ki jo uporabljate vsak dan, je prostor, kjer se lahko razmnožujejo bakterije. Običajno se v vašem aparatu za kavo močno razmnožujejo bakterije. Ali imate psa? Verjetno so bakterije v njihovi posodi s hrano in vodo.

Najverjetnejša mesta za bakterije v kuhinji

Kuhinja je lahko eno najverjetnejših mest za razmnoževanje in rast bakterij. To je zato, ker bomo na tej lokaciji predelovali hrano in pijačo. Če desko za rezanje uporabljate redno, je to primeren kraj za hitro razmnoževanje bakterij. Hladilnik je lahko tudi velik inkubator bakterij. Če ste kdaj izklopili hladilnik in ga odprli tedne pozneje, boste v njem morda opazili črno plesen. Tudi vaše kuhinjsko korito in pulti so odlično gojišče za te organizme.

Ali bo redno čiščenje popolnoma odstranilo bakterije?

Zelo malo verjetno je, da lahko redno čiščenje, tudi z belilom, povzroči popolno odstranitev bakterij. To je zato, ker lahko pridejo na težko dostopna mesta v vašem domu. Morda tam ne boste mogli čistiti in zaradi tega lahko pride do znatnega izbruha bakterij. Vsaka od teh vrst bakterij lahko povzroči zdravstvene težave. Če redno čistite, vendar ljudje kljub temu zbolevajo, je to posledica vdihavanja bakterij. Da bi to možnost praktično odpravili, morajo biti filtri, ki se uporabljajo v vaši ogrevalni in klimatski napravi, visokokakovostni.

Z rednim čiščenjem in uporabo najsodobnejšega sistema HVAC in filtra HVAC lahko zmanjšate verjetnost okužbe s temi bakterijami v zraku.

Zakaj je vaš sistem za filtriranje zraka pomemben

Bakterije so tako majhne, da jih zlahka prenašajo zračni tokovi. Če imate v vašem domu centralni zrak, lahko včasih gredo skozi filtrirni sistem in gredo v druge prostore vašega gospodinjstva. Lahko nosite masko, da preprečite možnost vdihavanja, vendar je bolje, da jih preprosto ustavite, preden pridejo v zrak. Zato je redno brisanje pulta, kuhinjskega korita in kopalnice tako pomembno. Še vedno obstajajo mesta, kjer se lahko razmnožijo in pridejo v zrak. Zato mora biti vaš zračni filter filter zasnovan tako, da uničuje bakterije.

onesnaževala
Airdog uniči večino onesnaževal, tudi mikrobe

Kako lahko Airdog pomaga preprečiti bakterije v zraku

Bakterije, ki se prenašajo po zraku, se, kot rečeno, zlahka prenašajo med ljudmi v neustrezno opremljenih notranjih prostorih. Zaradi velikosti teh okužb, kot sta pljučnica in oslovski kašelj, je nujno imeti bakterijski zračni filter ali čistilec zraka, ki pomaga ujeti te drobne kapljice.

Čistilec zraka Airdog ne samo zajame, ampak tudi uniči vse viruse in bakterije v zraku, tudi najmanjše, do velikosti 14,6 nanometra, ki gredo skozi filtrirni sistem. Čiščenje zraka s čistilcem zraka tako občutno pomaga zmanjšati število bakterij v zraku v vašem domu.

Hkrati vam bo visoka stopnja očiščenosti zraka, s katero se čistilci Airdog ponašajo, omogočila, da boste z lahkoto prečistili zrak v vašem prostoru. Poleg tega čistilec zrak nima HEPA filtrov, kar pomeni, bo sterlizacija sterilizaciji bakterij, virusov, plesni, in ostalih mikrobov 50x bolj učnikovita.

Nadzor vlažnosti bo pomagal nadzorovati velikost kapljic. Suh zrak bo izhlapel aerosole in jih naredil manjše. Manjše kapljice lahko lažje krožijo po zraku in ostanejo v zraku dlje časa, medtem ko bodo večje kapljice v navlaženem stanju hitreje padle na tla. Čiščenje teh površin, vključno z rokami, bo pomagalo zmanjšati prenos z večjimi kapljicami.

čistilci zraka airdog

Čistilci zraka Airdog so na voljo tako industrijske in poslovne prostore, kot tudi za zasebne domov in stanovanja. Za vsa morebitna vprašanja nas kontaktirajte preko telefona ali elektronske pošte.

VIR (1) Datt Mediproducts

VIR (2) Research Gate