SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
srečni-otroci-na-kavču

Kako onesnažen zrak vpliva na zdravje najmlajših?

27/09/2022

Izpostavljenost onesnaženemu zraku lahko vpliva na zdravje vsakogar. Ko vdihavamo onesnaževala v zraku, lahko pridejo v naš krvni obtok in privedejo do kašlja ali srbenja oči ter povzročijo ali poslabšajo številne bolezni dihal in pljuč, kar lahko vodi v hospitalizacijo, raka ali celo prezgodnjo smrt.

Ne glede na to, kje živite, ste lahko izpostavljeni onesnaženosti zraka zaradi izpušnih plinov vozil, dima, cestnega prahu, industrijskih emisij, cvetnega prahu, kemikalij, ki jih uporabljamo v naših domovih, in drugih virov.

V prispevku preverimo, kdo je najbolj dovzeten za bolezni, ki so posledica onesnaženega zraka, kasneje pa se osredotočimo na otroke in preverimo, zakaj in v kakšni meri se onesnažen zrak nahaja tudi v notranjih prostorih.

VIR 1

Za koga je onesnažen zrak najbolj nevaren?

Kratkotrajna in dolgotrajna izpostavljenost onesnaževalom iz zraka lahko povzroči različne zdravstvene težave. Pri ljudeh z astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo (kronični bronhitis) lahko onesnažen zrak oteži dihanje, sproži napade astme ali povzroči piskajoče dihanje in kašelj. Onesnaženost zraka povečuje tudi tveganje za okužbe dihal, bolezni srca, možgansko kap in pljučnega raka ter močneje prizadene že bolne ljudi.

Tveganja za zdravje ljudi zaradi onesnaženega zraka se zelo razlikujejo glede na starost, lokacijo, osnovno zdravstveno stanje in druge dejavnike. Številne študije kažejo, da so skupnosti z nizkimi dohodki in manjšine bolj izpostavljene onesnaženemu zraku in bolj dovzetne za škodljive vplive na zdravje.

Populacije, ki so najbolj izpostavljene zdravstvenim težavam, povezanim z onesnaženim zrakom:

 • Osebe s pljučnimi boleznimi, kot so astma, kronični bronhitis, emfizem in kronična obstruktivna pljučna bolezen
 • Dojenčki in majhni otroci
 • Osebe, ki delajo ali telovadijo na prostem
 • Odrasli nad 65 let
 • Osebe s srčno-žilnimi boleznimi
 • Osebe, ki živijo v revščini; ljudi, ki nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe
 • Osebe, ki kadijo ali so izpostavljene pasivnemu kajenju
 • Osebe, ki delajo v poklicih, kjer je visoka izpostavljenost onesnaženemu zraku
 • Osebe, ki preživijo veliko časa v bližini prometnih cest
onesnažen zrak in otroci
VIR 1

Onesnaženost zraka v zaprtih prostorih in učinki na otroke

Onesnaženost zraka je tako verjetno ena največjih skrbi za starše. Največ zato, ker lahko vodi, kot smo že zapisali, do številnih različnih bolezni.

Obstaja torej nevidni sovražnik, ki vsak dan ogroža nas in naše ljubljene ne samo zunaj, ampak tudi v zaprtih prostorih: 600 tisoč otrok po vsem svetu, mlajših od 5 let, umre zaradi onesnaženega zraka.

Stanje se tako doma, v zaprtih prostorih, če verjamete ali ne, še poslabša, saj tu obstaja več kot 60 virov onesnaženosti zraka, ki se širijo v vsako sobo, zaradi česar je zrak v zaprtih prostorih do 5-krat bolj onesnažen kot zunanji.

onesnažen zrak v notranjosti
V vsakem prostoru določeni elementi onesnažujejo zrak (VIR 2)

Kako onesnažen zrak v zaprtih prostorih vpliva na zdravje otrok?

Ali ste vedeli, da naše hiše proizvajajo naravno strupene snovi, ki se širijo po zraku? Od 50ih let 20. stoletja so zaradi novih predpisov za temperaturo, ogrevanje in klimatizacijo zgradbe postale zrakotesne. Če onesnaženje ne more ven, ostane v zaprtih prostorih in nas ogroža, kar še bolj vpliva na otroke.

Ker se otroci hitro razvijajo, so zaradi hitre rasti in razvoja bolj dovzetni kot odrasli. Njihova obramba je manj učinkovita, bolj so dovzetni in pot razstrupljanja ni povsem razvita. Poleg tega otroci dihajo več kot odrasli glede na svojo telesno maso in so bližje tlom, zato vdihnejo večjo količino onesnaževal.

Tudi v maternici, čeprav so v maternici zaščiteni, se lahko pri zarodkih pojavijo težave na dihalnem, srčno-žilnem in endokrinem sistemu. Več študij je tudi ugotovilo, da lahko to povzroči zaostanek v rasti, nizko porodno težo, prezgodnjo rojstvo in umrljivost dojenčkov. Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih vpliva tudi na možgane in način učenja: težave pri učenju osnov v šoli so lahko povezane s tem.

Koristi bolj zdravega okolja za zdravje otrok

Življenje brez ali z manjšo koncentracijo onesnaževal lahko prinese velike koristi, zlasti za otroke. Zrak za otroške možgane je kot hrana, ki jo dajemo majhni rastlini. Če je dober, raste hitro, z zelenimi listi in lepimi cvetovi. Če je onesnažen, listi postanejo rjavi in rastlina lahko hitro ovene. Poleg tega dihanje bolj zdravega zraka za otroke pomeni tudi manj izostankov od pouka in znatno izboljšanje njihovih možganskih zmogljivosti.

srečen-otrok-v-čistem-prostoru

Dobro je tudi za njihov spanec. Kot vsi starši vedo, spodbuja rast, pospešuje učenje, povečuje razpon pozornosti in zmanjšuje tveganje za poškodbe. Vse prej napisane točke vodijo k daljšemu, bolj zdravemu in srečnejšemu življenju otrok. V zaprtih prostorih je še bolj pomembno, saj do 90 % svojega življenja preživimo v šoli, doma in v pisarni.

Ko se kakovost zraka izboljša, imajo otroci takoj manj bronhialnih simptomov, ne glede na to, ali imajo astmo ali ne. V skupnostih, kjer se kakovost zraka najbolj izboljša, imajo otroci še manj simptomov.

Prednostna naloga staršev je zaščititi otroke pred nevarnostmi. Toda kako lahko to storite pred nevidnim sovražnikom, ki je večinoma povsod in po podatkih WHO 92 % svetovnega prebivalstva vdihava onesnaževala, ki presegajo mejne vrednosti?

Ne samo starši in učitelji, vsi imamo vlogo pri izboljšanju prihodnosti otrok, tako da si prizadevamo za zmanjšanje onesnaženosti v zaprtih prostorih in na prostem.

Pametna rešitev za onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih

Naši čistilci zraka Airdog vam z revolucinarno tehnologijo TPA brez dvoma pomagajo zaščititi vaše otroke. Njihovo učinkovitost je prepoznal tudi Forbes, saj jih je leta 2020 razglasil za najboljše čistilce zraka brez filtrov. Prednosti teh čistilcev so zaradi uporabljene tehnologije predvsem v tem, da vse bakterije in viruse praktično uničijo, učinkovitost delovanja pa je konstantna. Poleg tega so enostavni za namestitev, cenovno ugodni, menjava filtrov pa ni potrebna – te zgolj očistite. Naj omenimo še, da so izredno tihi pri svojem delovanju in odlični sopotniki za alergike, saj tudi doma omogočijo kakovostno preživljanje časa na svežem zraku.

Kontakirajte nas še danes in preverite vse napredne funkcije ter koristi, ki jih bodo v vaš dom prinesli AirDog čistilci. Ti so primerni tako za poslovne prostore kot zasebne domove!

 • VIR (1) World economic forum
 • VIR (2) YellowBlue