SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
čist-zrak

10 koristnih nasvetov za čist zrak v notranjih prostorih

19/09/2022

Dejstvo je, da je zrak v vašem domu običajno celo bolj onesnažen kot zrak zunaj. In ker večino časa preživimo v zaprtih prostorih (po podatkih EEA, evropske okoljske agencije je to kar 90 % časa) je to razlog več, da začnemo čistiti zrak v zaprtih prostorih (1).

Obstaja nešteto razlogov, zakaj je lahko vaš zrak v zaprtih prostorih onesnažen. Nekateri viri, kot so pohištvo in gradbeni materiali, lahko bolj ali manj stalno sproščajo onesnaževala. Drugi viri, kot so kajenje, čiščenje ali prenova, sproščajo onesnaževala pa občasno. Slabo prezračevanje ali nedelujoče naprave lahko sproščajo potencialno nevarne količine onesnaževal v zaprtih prostorih (zato je tako pomembno, da imate v svojem domu delujoč detektor ogljikovega monoksida).

zrak v notranjih prostorih
Viri, ki povzročajo onesnažen zrak, so številni (VIR 1)

In če mislite, da bo dišeči osvežilec zraka očistil vaš zrak, pomislite še enkrat. Ta vonj je tudi oblika onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih in večina osvežilcev zraka samo sprošča več potencialno škodljivih kemikalij v vaš dom.

Zato smo v današnjem prispevku zapisali 10 konkretnih nasvetov o izboljšanju kakovosti zraka v zaprtih prostorih brez uporabe kemikalij.

1. Namestite čistilec zraka

Eden najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje škodljivih delcev v zraku bo vsekakor kakovosten čistilec zraka, kot je npr. Airdog X3. Poleg tega, da uniči vse bakterije in viruse v prostoru, je tudi izjemno praktičen. Čistilec preprosto postavite v prostor, filtrov pa ni treba menjati, ampak jih preprosto očistite. Je torej zelena, varčna in nadvse funkcionalna rešitev.

Čistilec zraka TPA by Airdog X3

2. Odprite okna

To je najpreprostejša (in najcenejša!) stvar, ki jo lahko naredite za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Okna lahko odprete za samo pet minut na dan in s tem zmanjšate kopičenje škodljivih onesnaževal zraka v vašem notranjem zraku. Vedno odprite okna v prostorih, ki jih čistite; svež zrak bo prispeval svoje.

3. V prostore dodajte sobne rastline

Ste vedeli, da obstaja več vrst sobnih rastlin, ki filtrirajo običajne hlapne organske spojine iz zraka v zaprtih prostorih? Sobne rastline tako pomagajo izboljšati kakovost zraka v zaprtih prostorih, kar je v svoji raziskavi v 80ih letih ugotovila tudi NASA (2). Dokazali so, da rastline zmanjšajo vsebnost formaldehida v zraku, poleg tega pa uničujejo glive in bakterije ter dvignejo stopnjo zračne vlage. Take rastline so npr. bršljan, fikus, dracena, klorofit, taščin jezik, praprot, flamingove in tudi zelo priljubljena orhideja.

zelene-rastline
Zelene rastline v prostoru pripomorejo k čistejšemu zraku (VIR Freepik)

4. Odločite se za difuzorje eteričnih olj

Nekatera eterična olja, kot je olje čajevca, imajo antibakterijske lastnosti in jih je mogoče dodati domačim čistilom za gospodinjstvo ali celo lokalno nanesti na kožo za zdravljenje ranic. Toda ali ste vedeli, da lahko ta olja zmanjšajo tudi bakterije v zraku? Dokazano je, da tudi eterična olja, kot so evkaliptus, nageljnove žbice in sivka, pomagajo zmanjšati število pršic v vašem domu.

5. Redno negujte vaše hišne ljubljenčke

Prhljaj hišnih ljubljenčkov (to so kožne celice vašega ljubljenčka) najdemo skoraj povsod v domu s hišnimi ljubljenčki. Še bolj kot dlaka hišnih ljubljenčkov lahko prhljaj povzroči razvoj simptomov, podobnih astmi, ali poslabša astmo, če že obstaja. Če imate hišnega ljubljenčka, poskrbite, da bo prhljaja čim manj, tako da ga redno čistite in krtačite, če je le možno na prostem.

6. Zaženite klimatsko napravo

Če imate centralno klimatsko napravo, že imate na voljo sistem za filtriranje zraka za celotno hišo. Deluje tako, da potegne zrak iz vaše hiše, ga ohladi in črpa nazaj. Večina sistemov ima filter, ki ga morate redno menjati, in ta filter lahko ujame delce, medtem ko opravlja svoje delo. Bolj ko ga spremenite, bolje je. Ugotovite, kakšen klimatski sistem imate in kakšna so priporočila proizvajalca za menjavo filtrov.

7. Prostor očistite z nestrupenimi kemikalijami

Številna čistila za gospodinjstvo, kupljena v trgovinah, vsebujejo strupene kemikalije, ki lahko povzročijo draženje oči, nosu, grla in pljuč. Najbolje se jim je izogniti, a če jih boste uporabljali, med tem vsaj odprite okna. Toda kot bolj okolju prijazna možnost razmislite o izdelavi lastnih gospodinjskih čistil s sestavinami, kot so kis, soda bikarbona, sok citrusov ali eterična olja. Obstaja tudi veliko odličnih čistilnih podjetij, ki prodajajo izdelke, ki so enako učinkoviti kot običajni in vam prihranijo težave z mešanjem lastnih.

kakovost zraka v času kovida
Čist zrak je še posebej pomemben v času koronavirusa (VIR 3)

8. Znebite se plesni

Te vrste gliv lahko sproščajo spore v zrak, ki lahko sprožijo simptome alergije. Plesen rada raste v temnih, vlažnih prostorih, kot so kopalnica, pralnica in klet. Vendar vam ga ni treba beliti. Uporabite preproste sestavine brez kemikalij, da svoj dom znebite plesni.

9. Prezračite novo pohištvo

Hlapne organske spojine so kemikalije, ki se zadržujejo v zraku in so povsod v naših domovih. Spojini, kot sta toluen in benzen, najdemo v predmetih, kot so lepila, barve, tkanine, gradbeni materiali in drugo. Ko kupite novo sedežno garnituro ali kavč, morate vedeti, da se bodo nekaj časa sproščale te spojine. Da bi omogočili čistejši zrak v zaprtih prostorih, ta prostor čim več prezračujte. Poiščete lahko tudi rabljeno pohištvo in tekstil, saj obstaja veliko večja verjetnost, da so ti že izločili neprijetne toksine.

10. Uporabljajte kakovostna jedilna olja

Da bi se izognili kuhinji, polni dima in dolgotrajnemu vonju po zažganem olju, ki lahko v prostoru ostane več ur, uporabite jedilno olje, ki se kadi pri višjih temperaturah. Ekstra deviško oljčno olje ima nižjo dimno točko v primerjavi z oljem iz avokada, arašidov, žafranike, oljne ogrščice, koruze in sončničnega olja. Če imate raje okus oljčnega olja, lahko uporabite svetlo oljčno olje, ki je bilo rafinirano.

Omeniti velja tudi štedilnik, na katerem kuhate – zagotovo ga je težje zamenjati kot jedilno olje, ki ga uporabljate, vendar je pomembno, da ga upoštevate pri prihodnjih nadgradnjah. Zemeljski plin je znan po povečanju onesnaženosti z dušikovim dioksidom in PM2,5 (trdnimi delci) v zaprtih prostorih. Je glavni vir onesnaževanja zraka v zaprtih prostorih, ki si zasluži večjo pozornost.

Takole, pa smo zapisali kar nekaj konkretnih nasvetov, ki bodo poskrbeli za čist zrak. Ob upoštevanju večine le-teh smo v Airdog prepričani, da boste zadihali svež, lahek in čist zrak. Za vse dodatne nasvete pa nas kontaktirajte in skupaj bomo našli ustrezno rešitev.

  • VIR (1) EEA
  • VIR (2) Zeleni svet
  • VIR (3) i-qlair