SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
prezračevanje-prostorov-naslovna

5 odličnih razlogov, zaradi katerih je dobro prezračevanje prostorov izjemno pomembno

12/09/2022

Prezračevanje pomaga prostorom v vašemu domu, da se znebijo vlage, dima, vonjav pri kuhanju in notranjih onesnaževal. Prezračevanje npr. uravnava raven toplote na podstrešju, blaži vlago v podstrešju in kleti ter preprečuje vlago v neizoliranih stenah. Prav tako je dobro, da je pretok zraka neprekinjen, saj lahko vse, kar ovira pretok zraka v vašem domu, škoduje vašemu domu in vašemu zdravju. Eden od razlogov, zakaj je prezračevanje tako pomembno, je ta, da nadzoruje, koliko vlage se zadržuje v vašem domu.

dekle-uživa-v-prezračenem-prostoru
VIR Freepik

Brez prezračevalnega sistema tako nimate nadzora nad pretokom zraka v stavbi. A za odlično prezračevanje ne potrebujete zahtevnih sistemov, ki lahko celo poškodujejo vaše prostore. Ena od učinkovitih rešitev je npr. Airdog čistilec zraka, ki ga preprosto postavite v prostor, izdelek pa bo z revolucionarno tehnologijo TPA uničil skoraj vse bakterije in očistil zrak. Čist zrak zagotovljen!

V prispevku preverimo, zakaj je torej prezračevanje prostorov nujno potrebno in zakaj tudi vi potrebujete čistilno napravo za izboljšanje kakovosti zraka.

air-dog
VIR (Airdog)

1. Za odstranjevanje vlage, ki povzroča škodo v domu

Vsi vemo, kaj je kondenzacija, toda kaj povzroča kondenzacijo in kaj lahko storimo glede tega?

Če ste že kdaj opazili kapljice vode, ki nastanejo na zunanji strani pijače v pločevinki, ko jo vzamete iz hladilnika, ste bili priča kondenzaciji. Razlog, zakaj se to zgodi, je v celoti povezan s temperaturo, zrakom in vodno paro. Temperatura na površini pločevinke se zniža, ko zrak prehaja čeznjo. Ko se zrak ohladi, njegova relativna vlažnost naraste in vodna para se spremeni v vlago. Zrak, ki prehaja čez pločevinko, ne more zadržati vlage, ki se konča kot kapljice, ki tečejo po strani hladne površine pločevinke.

To se dogaja v številnih gospodinjstvih, ko temperatura v domu pade, zlasti ponoči, ko je ogrevanje izklopljeno. Zrak doseže točko, ko ne more več zadrževati vse vlage, ki jo ustvarimo v svojih domovih, in se preseli na najhladnejše površine – okna, stene in za pohištvom – kjer se pojavi kot kondenzacija, ki jo opazite kot roso.

Kondenzacija je najbolj opazna pozimi, saj je razlika v temperaturi med notranjostjo in zunanjostjo doma velika. To pomeni, da po izklopu ogrevanja notranja temperatura hitro pade in kmalu doseže točko 100 % nasičenosti. Ko se zrak dodatno ohlaja, nekaj vode ne more več zadržati v obliki nevidne vodne pare in začne tvoriti kapljice tekočine. Kondenzacija je najpogostejša oblika vlage in bo sčasoma povzročila rast plesni. Če pustite, da se sčasoma razvije, se lahko na stenah začnejo pojavljati vlažne lise, kar pomeni, da se tapeta lahko lušči in na koncu se bo pojavila črna plesen. To vodi do zatohlega vonja, poškodbe tkanine v hiši in lahko povzroči celo zdravstvene težave.

Uvedba ustreznega prezračevanja z enoto za nadzor kondenzacije nežno prezrači dom iz osrednjega položaja, kot je podest, da pretvori zastalo in zastarelo ozračje v sveže, zdravo okolje brez kondenzacije.

zrak v prostoru statistika
V notranjih prostorih na nas prežijo številne nevarnosti (VIR 1)

2. Za bolj zdravo življenjsko okolje in zmanjšanje astme

Ali ste vedeli, da so lahko vlažni in plesnivi pogoji glavni sprožilci astme?

Če dom nima ustreznega prezračevalnega sistema in je vlažnost visoka, je to lahko odlično gojišče za pršice. Te pršice uspevajo v domovih, ki niso učinkovito prezračevani. Ko njihovi izločki naletijo na kožo ali jih vdihnete, lahko to povzroči alergijske reakcije, ki vodijo v napade astme, ekceme, solzenje oči, srbenje, kihanje in izcedek iz nosu. Te težave je mogoče znatno zmanjšati z učinkovitim čistilcem zraka in nekateri bolniki z astmo so opazili takojšnje koristi, ko so tak sistem postavili v svoje domove.

3. Za lajšanje simptomov senenega nahoda

Poleti seneni nahod marsikomu povzroča gorje in trpljenje. Učinkovito prezračevanje prostorov lahko filtrira večje delce, kot je cvetni prah, in jim prepreči vstop v dom. Vzpostavljeno prezračevanje prostorov pomeni, da ni treba odpreti okna, kar lahko povzroči težave tistim, ki so alergični na cvetni prah. Prezračevanje prostorov bi lahko bilo odgovor za udobnejše poletje.

Nekateri bolniki s sezonskimi zdravstvenimi težavami, kot sta seneni nahod in alergije na cvetni prah, so opazili izboljšanje svojega stanja, ko so namestili čistilec zraka. Stalna dobava filtriranega svežega zraka, ki vstopa v dom, lahko pomaga nadzorovati onesnaževala v notranjem ozračju, kar lahko pozitivno vpliva na zdravje.

4. Za zmanjšanje učinkov naravno prisotnega plina radona

Nekatere dele države prizadene plin radon. To je brezbarven radioaktivni plin brez vonja, ki nastane z razpadom majhnih količin urana, ki je naravno prisoten v vseh kamninah in tleh. Ko se to zgodi, proizvede drug radioaktivni element, imenovan radonove hčere, ki se lahko pritrdijo na prašne delce v zraku in se ob vdihavanju prilepijo na dihalne poti v pljučih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izpostavljenost radonu povezala z med 3 in 14 odstotkov vseh primerov pljučnega raka.

radonske meritve v Sloveniji
Zemljevid izpostavljenosti radonu po Sloveniji (VIR 2)

Največ radona v Sloveniji najdemo na Krasu, na Notranjskem in na Kočevskem. Gre za območja z zelo razpokanimi kamninami, kar plinu omogoča lažji prehod na površje iz globljih delov zemeljske skorje. Če ste na območju, ki ga prizadene radon, je vredno opraviti teste v vašem domu in morda bo sistem za čiščenje zraka pomagal zmanjšati radon na varno raven, kar zmanjša tveganje za vaše zdravje. Na srečo se v Sloveniji že vrsto let izvaja sistematično pregledovanje in izvajanje meritev radona, ki jih zagotavljajo na Upravi Republike Slovenije za varstvo pred sevanji (2).

5. Za zmanjšanje vpliva hlapnih organskih spojin

Hlapne organske spojine so nevidni plini, ki lahko povzročijo številne zdravstvene težave. Izračunano je bilo, da je v zraku v zaprtih prostorih do 900 kemikalij, pri čemer so negativni stranski učinki veliko pogostejši v prostorih brez ustreznega prezračevanja. Pravzaprav številni podatki kažejo, da je zrak v domovih lahko 70 odstotkov bolj onesnažen kot na prostem!

slab zrak v notranjosti
Tudi pri kuhanju se sproščajo nevarne spojine (VIR 3)

Hlapne spojine izvirajo iz številnih virov, vključno s kozmetiko, osvežilniki zraka, do trajnih označevalcev. Po določenih dejavnostih, kot sta čiščenje in odstranjevanje barve, so lahko ravni teh spojin kar 1000-krat višje od ravni ozadja na prostem. Ukrepate lahko tako, da zaščitite sebe in svojo družino ali sodelavce z namestitvijo učinkovitega čistilca zraka, ki je nameščen tako, da stalno čisti zrak in na tak način razredči in nadzira spojine v domu.

  • VIR (1) Weber
  • VIR (2) GOV.SI
  • VIR (3) Breathe safe air