SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
SANITIZIRAN IN PREČIŠČEN ZRAK V PROSTORIH
lajšanje-astme-naslovna

5 koristnih nasvetov za lajšanje astme, ki dejansko pomagajo

17/10/2022

Ali poznate znake in simptome astme? Ogromno število prebivalstva danes ima astmo, bolezen, ki vpliva na dihanje in delovanje pljuč. Vse več osebam postavijo diagnozo astme, zdravljenje pa se razlikuje predvsem glede na resnost simptomov.

Nekateri najpogostejši simptomi astme, na katere morate biti pozorni, so:

 • Občutek tiščanja v prsih
 • Kašelj in piskajoče dihanje
 • Težave s spanjem
 • Šibkost in težave z dihanjem – zlasti med vadbo
Najpogostejši simptomi astme (VIR 1)

Alergeni in hladnejše vreme lahko te simptome še poslabšajo in so pogostejši. Pomembno je vedeti, kako nadzorovati in zdraviti simptome astme, da ne vplivajo preveč na kakovost življenja. V prispevku smo pripravili seznam koristnih nasvetov za lajšanje astme, ki vam bodo pomagali, da bodo simptomi kar se da minimalni in blagi.

Astma je je pogosto vseživljenjsko stanje, vendar to ne pomeni, da bi morali imeti vi ali vaš otrok ves čas težave z dihanjem. Če spremljate in ste pozorni na svoje simptome – morda boste morali prilagoditi zdravila za optimalen nadzor nad astmo – boste verjetno lahko bolj ali manj počeli vse, kar želite.

Poglejmo torej kaj lahko storite za lajšanje simpotomov.

1. Prepoznajte sprožilce in se jim izogibajte

Bodite pozorni na to, kdaj in kje imate simptome, kot sta piskajoče dihanje in kašelj. Če lahko natančno določite dejavnike, ki povzročajo vaše izbruhe astme, se jim boste morda lahko izognili.

Pogosti sprožilci so:

 • hladen zrak,
 • vadba,
 • alergeni, ki jih vdihavate, kot je cvetni prah in dlaka domačih živali, ter
 • prehlad ali bronhitis.

Tudi močni vonji lahko povzročijo napade astme, zato se izogibajte izdelkom, kot so parfumi, lak za lase in cigaretni dim. Če ste kadilec, opustite to navado – vprašajte svojega zdravnika, kako vam lahko pomaga opustiti kajenje. Če kdo drug v vašem domu kadi, ga prosite, naj tudi on odneha. Tudi če kadijo samo zunaj, bodo še vedno prinesli vonj in kemikalije v prostor na oblačilih in laseh.

sprožilci astme
Sprožilci astme (VIR 2)

Medtem ko hrana in pijača nista običajna sprožilca astme, lahko nekatera živila vsebujejo spojine, imenovane sulfiti – ti so v pivu, vinu, krompirju, suhem sadju in kozicah – ki lahko nekaterim ljudem poslabšajo astmo. Prav tako so sprožilci lahko določena zdravila, kot so aspirin in druga sredstva za lajšanje bolečin, ali zdravila na recept, kot so nekatera običajna zdravila za visok krvni tlak (zaviralci beta ali zaviralci ACE). Če jemljete ta zdravila in menite, da vplivajo na vašo astmo, vprašajte zdravnika za alternativne opcije.

2. Poskrbite za čist dom

Vsaka hiša ima pršice ali drobne hroščke, ki živijo v pohištvu, posteljnini in preprogah. Toda če imate vi ali vaš otrok astmo, lahko vdihavanje teh živalic poslabša vaše simptome. Ne morete se jih povsem znebiti, lahko pa njihovo število močno zmanjšate, če naredite nekaj sprememb v svojem domu.

Vsak teden operite blazine in prevleke v vroči vodi, da uničite pršice. Uporabite lahko tudi hladno ali toplo vodo z belilom. Vsak teden operite tudi rjuhe in odeje ter vse plišaste igrače, s katerimi spi vaš otrok. Uporabite čistilec zraka ali klimatsko napravo, da ohranite vlažnost v vašem domu med 30 in 5 0% ter odstranite preprogo iz spalnice.

Čistilec zraka, kot je Airdog X3 bo pomagal tudi, da bo zrak čist, hkrati pa bo uničil vse viruse in bakterije v domu.

lajšanje astme z airdog
Airdog poskrbi za čist zrak in posledično lajšanje astme

Tudi redno sesanje lahko pomaga preprečiti pršice – a če imate astmo, prosite raje nekoga drugega, da to stori namesto vas. Sesanje sproža majhne delce, ki lahko dražijo vaša pljuča, zato se, če je mogoče, med dogajanjem in kratek čas po njem prostoru izogibajte. Če morate čistiti sami, nosite masko za prah in poskrbite, da ima vaš sesalnik filter HEPA ali vrečko z mikrofiltrom.

3. Redno vadite

Nekatere vrste vadbe so lahko težje z astmo, vendar to ne pomeni, da vadbe niso dobre za vas. Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za vaše splošno zdravje, vključno z vašimi pljuči. Ena od nedavnih študij je pokazala, da je bilo pri ljudeh z astmo, ki so telovadili 30 minut na dan, dvainpolkrat večja verjetnost, da bodo imeli nadzor nad svojimi simptomi, v primerjavi s tistimi, ki sploh niso telovadili.

Če je intenziven tek ali trening za vas pretežak, poskusite dejavnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in joga. Plavanje je lahko odličen šport za ljudi z astmo, saj topel, vlažen zrak okoli večine bazenov običajno ne sproži simptomov.

Tudi otroci z astmo se morajo gibati in ukvarjati s športom. Prepričajte se le, da vaš otrok jemlje zdravila, kot je predpisano, in da ima v bližini ves čas inhalator za hitro olajšanje.

4. Pozdravite druga stanja

Astma se lahko poslabša in postane nevarnejša, ko imate opravka z drugo zdravstveno težavo. Bolezni, kot so prehlad in gripa, okužbe sinusov, refluks kisline in apneja med spanjem, otežijo obvladovanje astme. Pogovorite se s svojim zdravnikom o zdravljenju vseh vaših simptomov, ne glede na to, ali so neposredno povezani z vašo astmo ali ne.

Morda imate tudi alergije, ki sprožijo vaše simptome, kot sta prhljaj hišnih ljubljenčkov ali cvetni prah. Če se jim ne morete izogniti, boste morda lahko prejeli zdravljenje alergij, imenovano imunoterapija – s cepivi ali tabletami pod jezikom – da vas ne bodo toliko motili.

Tudi stres in tesnoba lahko poslabšata astmo. Če preživljate težke čase, se posvetujte z zdravnikom o zdravih načinih obvladovanja čustev. Za začetek se izogibajte stresnim situacijam, poiščite podporo prijateljev in družine ter izvajajte sprostitvene vaje, kot je meditacija. Če to ne pomaga, razmislite o pogovoru s strokovnjakom za duševno zdravje.

5. Bodite pozorni na zrak

Hladen in suh zrak lahko draži pljuča. Ko greste ven v zimskih dneh, si nos in usta pokrijte s šalom. Če med vadbo na mrazu kašljate ali piskate, pojdite v telovadnico ali poskusite z vadbo v zaprtih prostorih.

astma in mraz
Mrzel zrak lahk sproži astmo, zato poskrbite za ustrezno zaščito (VIR 3)

Med sezono alergij spremljajte ravni cvetnega prahu in ostanite v zaprtih prostorih, ko so najvišje. Na spletnih straneh, kot je Arso (4), lahko vse leto spremljate lokalno kakovost zraka. Ob dnevih, ko je raven ozona ali onesnaženosti nezdrava za osebe s pljučnimi boleznimi, je pametno čim manj časa preživeti na prostem.

 • VIR (1) Allergy and Asthma
 • VIR (2) Get Doc
 • VIR (3) American Thorac Society
 • VIR (4) ARSO